Heb jij wel eens gehoord van zogeheten blue zones? De eerste keer dat ik iets over blue zones hoorde (of eigenlijk las) was in de Krant van de Aarde. Naar mijn inzien een interessant artikeltje over een onderzoek naar gebieden op de wereld waar mensen lang, gezond en gelukkig leven. Deze blue zones vind je in Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië) Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica) en Sardinië (Italië). De meeste mensen in deze gebieden werken gemakkelijk tot hun 100-ste door, zijn zelfs dan nog steeds gezond en leven vooral een bijzonder gelukkig leven. Dan Buettner onderzocht de eet- en levensstijl van deze mensen en heeft op basis daarvan 9 belangrijke overeenkomsten ontdekt. Wat is nou echt belangrijk voor een lang en gelukkig leven? Ik licht er 6 uit op basis van zijn onderzoekje: 

1. Natuurlijke beweging
Mensen uit de blue zones bewegen veel. Dat betekent niet dat zij elke dag in de sportschool staan of lange afstanden gaan hardlopen (wat voor iedereen met een zittend beroep vaak het meest voor de hand liggende alternatief is/lijkt). In plaats daarvan leven zij in een omgeving waarbinnen ze constant moeten bewegen. Denk aan veel lopen/wandelen, sjouwen, tuinieren en het uitvoeren van werkzaamheden (in huis) zonder machines. Ze zijn dus veel buiten én veel in beweging.

2. Plan de vida. 
De mensen uit Costa Rica noemen het “plan de vida”: een goede reden om iedere dag je bed uit te komen. Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je écht energie van? Maak daarvan je beroep en doe het met liefde.

3. Relax. Take it easy. 

Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, dat hoort een beetje bij het leven. Maar de hele dag gestresst en gespannen zijn is natuurlijk niet gezond. Mensen met de langste levensverwachting zijn de mensen die elke dag een momentje van ontstressen inbouwen. Dit kan op verschillende manieren; geloof, bidden, meditatie, slapen, dansen…. Bedenk iets waardoor jij weer helemaal zen wordt en go do it! Het gaat om een zekere spiritualiteit die je rust geeft.. Dat, óf het vermogen om te genieten van kleine dingen en vooral ook om het hebben van een groot optimisme. 

image

4. Plantaardig eten & drinken
Mensen in Blue Zones eten vooral plantaardig eten. Denk aan bonen, linzen, aardappelen, groenten en fruit (je treft het.. recepten vind je hier). Vlees wordt slechts in uitzondering gegeten en vooral in kleine porties. Mensen woonachtig in blue zones drinken dagelijks, maar met mate, rode wijn en altijd in groepsverband met vrienden of familie. ”De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.” Nee, je kunt de wijn niet opsparen voor het weekend en dan ineens 10 drankjes nemen ;) 

image

5. Love it all.

De oudste mensen in de blue zones investeren veel tijd en liefde in hun relaties: partner, vrienden, ouders & (klein)kinderen. Lief hebben en tijd besteden aan mensen die je lief hebt is het allerbelangrijkste voor een gelukkig bestaan. In blue zones wonen opa’s en oma’s vaak bij familie en worden kinderen niet 5 dagen per week naar de crèche gebracht, maar opgevoed door (groot)ouders. Tijd besteden aan en met de mensen waar je van houdt dus. En een beetje liefde voor jezelf is ook een belangrijk onderdeel die hier niet vergeten mag worden…

DSC_0931.JPG

6. De juiste omgeving
Het moge duidelijk wezen dat blue zones ook wel lekker warm & zonnig zijn.. Zoek de zon en veel buiten zijn dus ook zeker op. Naast deze omgeving is ook je sociale omgeving en netwerk van belang (netwerktheorie). Omring jezelf met lieve, gezonde, gelukkige mensen en je zult zien dat je zelf ook liever, gezonder en gelukkiger gaat leven. 

Wil je meer weten over Blue Zones? Kijk dan eens de presentatie van Dan Buettner via TEDx:

Niet al deze punten zullen makkelijk zijn om mee te nemen in het leven in ons Westerse bestaantje, maar je kunt er ongetwijfeld veel goede dingen uit oppakken (en niet alleen de 2 glazen rode wijn per dag hihi). Het gaat om liefde, fijn gezelschap, inspanning, ontspanning, zon, buitenlucht en goed eten en drinken. Ik ga hier in ieder geval mijn best voor doen.

Liefs, Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s