Wie mij volgt op Instagram of Snapchat zal het vast niet ontgaan zijn… Ik ben sinds vandaag begonnen aan een sap kuurtje, detox of cleanse. You name it. Waarom eigenlijk? Nou, vooral omdat mijn lieve collega’s dat geweldige idee kregen en ik hen natuurlijk niet alleen kan laten lijden (lees: geen ruggengraat). Daarnaast ben ik ook wel nieuwsgierig: een paar dagen niet eten, hoe is dat eigenlijk? En belangrijker: doet dit iets goeds voor je lichaam?* 

10484942_1604462619831220_4040119244699961446_n

Detox
Goed, detoxen wat betekent dat eigenlijk? Detox wordt eigenlijk gebruikt in de reguliere geneeskunde voor het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen uit het lichaam (zoals giffen, schadelijke stoffen, alcochol en drugs). Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een kind een slok chloor neemt (of een kind een fles wodka achter over tikt, want dat kan natuurlijk ook..). Tegenwoordig wordt de term echter voor van alles gebruikt (‘detox thee’, ‘detox juice’) en vooral om te verwijzen naar een termijn waarin bijzonder gezond wordt gegeten/gedronken/gevast. Wat gezond is, en wat je tijdens een detox eet, wat je niet eet en of je überhaupt eet daar zijn de meningen over verdeeld.

Detoxen verwijst eigenlijk naar ontgiften. Ontgiften is een proces waar je lichaam constant mee bezig is (daar zijn o.a. je nieren, darmen en bloed elk minuut van de dag druk mee bezig). Is een detox – in de betekenis van waar het woord hedendaags voor wordt gebruikt – daarvoor nodig? Wat is de onzin, maar ook de zin van detoxen?

10460106_1604462616497887_1713215957869156883_n


Onzin: je lichaam compleet schoonmaken/reinigen en langdurig afvallen
Er zullen genoeg mensen zijn die een detox gebruiken om hun lichaam ‘grondig te reinigen’ en af te vallen. Je kunt wanneer je bezit over een logisch paar hersens wel begrijpen dat een detox van 1 weekje je niet gaat helpen om je lichaam helemaal schoon en fit te maken (laat staan houden). Je lichaam is constant aan het detoxen.

Wat je wel kunt doen is je lichaam daar een goed handje bij helpen, door even niet te eten (lees: een paar dagen sapjes drinken). Je geeft je lichaam namelijk rust om zich te richten op het herstellen, in plaats van op het verteren en verwerken van eten.

Zin: lief voor je lijf zijn + vitamine boost
Goed wat is dan de zin van een detox? Groenten en fruit zijn zeer voedzaam. Het is dus super fijn dat je een goede dosis aan vitaminen & mineralen die je binnen krijgt. Anderzijds is het goed om voeding te beperken waardoor jij je moe en futloos kan voelen. Daar wordt je lichaam natuurlijk (in the end) erg blij van.

Maar wellicht is het ook dat je ineens even heel erg lief voor je lijf gaat zijn. Wat veel mensen met een detox combineren is aanzienlijk meer slaap, tijd voor jezelf, yoga, meditatie en eigenlijk vooral: rust. Dat doet een mens natuurlijk erg veel goed. Daarnaast is er nog het placebo-effect. Ook een effect.

11225258_1604462613164554_6894565554755029498_n

Nog wat persoonlijk advies van mij
Wil je ook ”detoxen”? Maak het dan vooral niet ingewikkeld. Drink of eet (eigenlijk altijd, maar mocht je dat niet genoeg doen) veel – rauwe – groenten en fruit.

Dure sapjes, fancy poedertjes, oil-pulling, detox theetjes en citroen water in de ochtend zijn daarvoor niet nodig. Dat klinkt allemaal interessant en nuttig, dat is het niet ;)

Ik ben vooral erg nieuwsgierig naar wat het met mij zal doen, maar ik weet dat elke dag voldoende groente en fruit eten (wat ik nu eigenlijk ook doe) beter is dan zo nu en dan een ‘detox’ doen om ander (eet)gedrag te compenseren. Benieuwd wat de wetenschap zegt over detoxen? Lees dan dit artikel van Iamafoodie.nl. Conclusie: er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar de (positieve) effecten van detoxen. Wat is er dan wel? Ervaringen. Waarbij geldt: die van jezelf zijn natuurlijk het belangrijkst. Aan het eind van de week kunnen jullie in ieder geval een update van mij verwachten. Day 1: so far, so good!

Liefs!

*N=1

Edit: update {hier}

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s