De blog waar jullie allemaal met smart op hebben gewacht… Hoe is het gegaan met die (voor mensen die mij op Instagram of Snapchat volgen) niet te missen detox-sapkuur-cleanse-geval. Een paar dagen even streng voor je zelf zijn en alleen sapjes en hier een daar een smoothie drinken. Wat is mijn ervaring en wat zou het voor jou kunnen betekenen? Lees in ieder geval ook zeker even de Zin en Onzin van Detoxen.

Allereerst, mijn dag zag er ongeveer als volgt uit:

Ontbijt | sapje (+/- 500 ml)
Middag | sapje (+/- 500 ml) & later nog een sapje (+/- 500 ml)
Avond | smoothie (ik maakte een smoothie van 2 of 3 bananen, een kwart avocado, een snuf zout en een eetlepel rauwe cacao)

En verder dronk ik natuurlijk heel veel water en thee.

DSC_0098

DSC_0099

De sapjes die ik dronk werden vers geperst met een juicer en bevatten – vrijwel – geen vezels meer. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen sneller door je lichaam worden opgenomen. Door alleen sapjes te drinken (zonder vezels) geef je, je darmen even rust. In plaats van constant eten verteren krijgt je lichaam tijd om andere issues op te ruimen (dit is in ieder geval de gedachte achter vasten). Sapjes kan je kopen bij goede sapbarren zoals The Cold Pressed Juicery en Juice Brothers. Ik heb zelf een slowjuicer en blender. Zowel thuis als op mijn werk. Dat maakt het natuurlijk wel iets makkelijker..

Goed, nu 5 dagen verder, zet ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

De nadelen:
The Hunger Games 
Dat had ik in ieder geval vooral op dag 3 & 4, maar dat verschilt een beetje per persoon. Of nou ja honger. Overdrijven is ook een kunst, maar op een gegeven moment ben je wel een beetje klaar met die bleekselderij-peterselie-venkel-ananas sapjes… Vers kokoswater vond ik overigens wel echt een uitkomst!

Je wordt er letterlijk én figuurlijk een beetje een zeikwijf van 
#constantplassen #ikwileten

Ik denk dat heel veel mensen ook wel last zouden krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en futloosheid. Deze ‘detox’ komt echter vrij dicht bij hoe ik normaal gezien al eet en drink, dus ik denk dat dit voor mij een vrij milde versie was.

DSC_0063

DSC_0117

De voordelen
– Goed & diep slapen 
Ik sliep eigenlijk elke dag binnen 5 minuten. Ik had geen rare dromen (ik kan me überhaupt niet herinneren dat ik gedroomd heb) en werd ’s ochtends super fris en helder wakker.

Minder slaap nodig hebben 
Op nachten dat ik kort sliep had ik alsnog erg veel energie de dag erna.

Heldere gedachtes
Hoewel ik normaal echt 20 dingen tegelijk kan denken (dat is niet fijn en ook niet handig) kwamen mijn gedachtes nu ineens 1 voor 1 langs. Dat was wel eens fijn. En er kwamen ook ineens heel veel emoties los. Detox your mind dus. #janken Daar kan ik nog 100 blogs over schrijven (en die komen ook, no worries).

Zacht en fris huidje
Fruit is goed voor je huid, en groente ook. Heel veel water drinken ook. In case you didn’t know.

Helder witte ogen
Dat viel mensen ook echt op.

DSC_0070

Goed, nu ga ik mezelf even de coach-vraag stellen: Wat heeft het me gebracht?

Vooral veel inzichten over mezelf. Haha. Dat is een lang en uitgebreid verhaal, maar laat ik zeggen dat ik mijn leven eens goed heb doordacht en dat ik door even écht heel gezond eten mijn gedachtes een stuk beter kon structureren. Dat, en ik besefte me ineens weer hoe veel meer energie je krijgt van rauwe voeding en sapjes (groente en fruit dus). Ik blijf dus lekker bij mijn groene smoothies, sapjes en salades als ontbijt en lunch :)

kokoswater

Een leuk experimentje was het dus. Ja. Hartstikke leuk. Maar ik geniet nu wel weer heel erg van eten! Dat deed ik overigens op dag 5 (al). Want ja, dat was op vrijdagmiddag. En er was rode wijn (druivensap!). En er was pasta. Iets met helemaal in balans

Raad ik een paar dagen alleen sapjes en smoothies drinken aan? Dat zeker wel! Gevalletje try before you die.

Liefs van Lisa

P.s. wil je dit ook een keer doen dan lees je hier nog wat tips.

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s