Een bekende uitspraak die je ongetwijfeld kent: ”het gras is niet altijd groener aan de andere kant”. En dat is waar. We zijn namelijk best vaak geneigd om te kijken naar wat we niet hebben (of krijgen..) in plaats van naar wat we wel hebben. En daardoor lijkt het gras ergens anders vaak beter, mooier, fijner, leuker.. Stel je bent niet zo blij met je baan, collega, relatie… {vul iets in} wanneer ga je meer water geven (= investeren)? En wanneer wordt het tijd om bij de buren te kijken (= vertrekken)? Dit is een interessant dilemma waar ik op dit moment mee zit en dus vond ik het een goed idee om me er eens meer in te verdiepen. Dus, het gras is groener …bij de buren? Of: …waar je het water geeft? 

Het gras is NIET ALTIJD groener bij de buren
Het is goed om te beseffen dat het gras bij de buren vaak groener lijkt dan het daadwerkelijk is. Waarom? Omdat je niet kunt inschatten wat de kosten zijn van dit groene gras. Daarnaast is het zo dat veel problemen die een ‘dor veldje gras’ veroorzaken opgelost kunnen worden door jezelf te ontwikkelen en door uit te zoeken wat je eigen valkuilen (onzekerheden, principes, waardes) zijn. Daar gaat een nieuw veldje niet bij helpen, want de meeste problemen liggen bij jezelf en je neemt jezelf natuurlijk overal mee naar toe. Het gaat dus om het herkennen, én erkennen, van eigen onzekerheden en frustraties. Goed, so far knowledge.

DSCF1354

Het gras is ALTIJD groener waar jij het water geeft
Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt voor positieve gedachtes, dat geldt voor problemen, dat geldt voor relaties, dat geldt voor je eigen (persoonlijke) ontwikkeling. Dat geldt voor alles. Je kunt van elke situatie iets maken (en van elk veldje iets groens), want in principe bestaan er geen ‘problemen’, maar alleen gedachtes over situaties die je als een probleem ervaart. Het gras is dus zo groen (of dor) als je het zelf maakt.

Wanneer je ergens ontevreden over bent {wederom: baan, relatie… } zoeken we vaak naar oplossingen buiten onszelf (meeeh!), terwijl de oplossing vaak binnen onszelf ligt (ai, lastig! en soms ook, au!). Confronterend, maar het erkennen hiervan is vaak de beste manier om het gras groener te zien én te maken.

”Het leven is enkel een strijd met jezelf. En daarom is het slim om te stoppen met vechten tegen de grote boze wereld, en simpelweg te werken aan jezelf.” – SoChicken.nl

Dilemma’s, dilemma’s…. 
Goed, wat als je veel water hebt gegeven aan je veldje en het gras wordt niet groener? Daar word je natuurlijk niet zo blij van, en misschien zelfs wel gefrustreerd. Wat doe je dan? Well, dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

a.) verander het water: je gedachtes (en daarmee je gedrag)
Zo komt het veldje (en jij dus!) tot bloei. Door zelf je gedachtes te onderzoeken en hiermee te experimenteren kan je als persoon veel sterker worden.

Welke voeding heb jij bijvoorbeeld nodig om tot bloei te komen (en dat veldje dus ook)? Zorg dat dat er ook is!

alles-wat-je-aandacht-geeft-groeit1

b.) verander het veld: zoek een ‘veldje’ waar jouw water de boel wel tot bloei laat komen
Misschien is er wel een veldje waar jij – jouw kernwaarden, wensen en gevoelens – veel beter tot z’n recht komen. Deze optie is het beste wanneer je het idee hebt dat een ander veldje beter past bij jouw toekomstbeeld (waar en/of met wie zie je jezelf over 1/2/3 jaar..?). Of als het gewoon een keer tijd is voor iets nieuws natuurlijk;)

Liefs van Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

4 reacties op “Dilemma: Het gras is groener…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s