”WAT wil ik nou écht?” Een vraag waar ongeveer iedereen in mijn omgeving – en ik zelf eigenlijk ook – mee bezig is. Want ja, we zijn inmiddels al eventjes aan het werk, en dan stel je jezelf wel eens de vraag: is dit het dan? Niet zo gek, en zelfs wel goed, om zo nu en dan eens te reflecteren. Maar je kunt er natuurlijk ook te veel over nadenken (of daardoor misschien gaan twijfelen). En is het niet een beetje de sterkte – en tevens ook zwakte – van onze generatie Y (leeftijd circa 20  – 30 jaar) om veel van ons werk te verwachten en tegelijkertijd ook veel te willen (kunnen)?

Connect the dots!
Laatst las ik een voor mij geruststellende quote van Steve Jobs die ik graag even met je wil delen. De kern van zijn boodschap is dat je – zeker in je twintiger jaren – je carrière het beste kan vergelijken met het verbinden van verschillende puntjes. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met die kleurplaten van vroeger. Elke baan en ervaring die je dan op doet is als ware een punt of lijn voor een schilderij die je aan het verven bent. En naarmate je meer puntjes leert kennen, zal je schilderij steeds duidelijker vormen (en natuurlijk mooier worden).

Welke stipjes kies je dan? 
De kern van dat verhaal is ook dat – wanneer je straks ouder wordt – dingen wel op zijn plek vallen. Dan zullen – zelfs de dingen waarvan ze nu wellicht niet relevant lijken – ineens betekenisvol zijn. Een geruststellende gedachte dacht ik zo, waardoor je ook veel beter alle ervaringen nu kunt waarderen:) Je leert immers overal wat van, zeker als je alles wat op je pad komt als een leerkans ziet. Belangrijk is wel dat je altijd dingen doet waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt, want dan zal je uiteindelijk altijd met iets zijn én eindigen waar je gelukkig van wordt.

Dus om terug te komen op die eerste vraag: Wat wil ik nou echt?. Er zijn mijn inziens twee belangrijke vragen om te bepalen of iets op je padje (en dus schilderijtje) past, of niet. Vraag je zelf af:

  • Waar krijg ik energie van?
  • Waar kan ik veel van leren? (dus geen neuspeuter mentaliteit hehe)

Denk daar eens over na of schrijf het voor jezelf op. Vind een plek, baan of andere ervaring waar je dat kunt krijgen. Leer, probeer en have fun. En onthou dus vooral: je hoeft er nog niet uit te zijn.

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.” ― Steve Jobs

Vind je dit leuk, volg mij dan ook even op Facebook & Instagram :)

Liefs van Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s