Meer mindful zijn, is iets waar ik al even bewust mee bezig ben en waar ik me nog veel verder in kan en wil ontwikkelen. Want in de gehaaste bedoelingen van het leven is het zonde als je alles zo snel aan je voorbij laat gaan (daar schreef ik eerder ook een artikel over: later is nu). In deze blog wil ik je graag uit leggen wat mindfulness (voor mij) inhoudt, omdat ik denk dat het soms onterecht een zweverig imago heeft. Mindful zijn is namelijk niet per se jezelf zen mediteren op een yoga matje of een 3 weekse yoga retraite in India. Sterker nog, dat helpt je wellicht wel, maar het leven gaat daarnaast gewoon door. 

Goed, wat is mindfulness dan wel?
Mindfulness heeft alles te maken met aandachtig bewustzijn van wat er hier en nu gebeurd. Dat heeft te maken met je gedachtes op dit moment en met je gedachtes uit laten gaan naar de situatie en sensaties die nu gebeuren (of ‘aan jou voorbij komen’). Mindful zijn of worden kan dus ook goede seks, dansen op een festival, een groot bord pasta of een dagje met je voetjes in het zand aan het strand betekenen. En ja, dat is niet per se voor lieve meisjes met gebloemde yoga legginkjes. Sterker nog, ik merk dat ik steeds meer mannen tegen kom die hier bewust mee bezig zijn. Dat vind ik leuk:)

Afbeelding12

Hoe word ik mindful?
Wat mijn inziens onlosmakelijk verbonden is met mindful zijn is dankbaarheid. Hoe word je dus meer mindful? Wees in het moment dankbaar voor wat je hebt. En dus bewust van wat je voelt, proeft, ruikt, hoort, ziet… (lekker eten, fijne gesprekspartner, écht contact met iemand, rust e.d.). Je kunt altijd dankbaar zijn voor iets dus richt je daar op. Even stil staan. Probeer dit bijvoorbeeld eens wanneer je:

  • aan het eten bent (dus proef goed wat je eet en richt je aandacht op wat je proeft)
  • als je aan het fietsen bent (wordt je bewust van bijvoorbeeld de wind door je haar, lachende mensen, zon, etc.)
  • als je in gesprek bent met iemand (kijk iemand in de ogen aan en luister aandachtig)

Wat je dat brengt? Rust en blijheid. I know, ik hoor je denken; ja dat kan ik niet hoor. Maar je gedachtes richten op het nu (in plaats van aan iets wat al is geweest of aan alles wat nog gaat komen) is iets wat je kan leren, beoefenen en dus trainen. Practice makes perfect:)

Liefs van Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s