Vind jij het vermoeiend dat het ene moment iets als gezond wordt bestempeld en dat je een ander moment hoort dat het toch niet zo gezond is? Of dat je ergens leest dat je een workout op een bepaalde manier het beste kunt doen en vervolgens in de sportschool van een random dude te horen krijgen dat je het verkeerd doet? Verwarring, irritatie…. met als resultaat: je wordt een beetje ‘gezondheidsmoe’. Wat een gedoe. Wie kan je nou het beste geloven en wat is waarheid? En hoe komt het dat alles en iedereen elkaar tegen spreekt? 

Laatst las ik ergens dat….
Goed, om te beginnen, er zijn steeds meer hobbyisten (excuse my words) die andere mensen adviseren hoe zij gezonder of ‘fitter’ kunnen worden. Wat natuurlijk hartstikke goed bedoeld is, maar daardoor komt er wel heel veel informatie (vooral op Internet) en die informatie is écht niet altijd correct. Wat voor jou werkt (een bepaalde afval methode of sport) is geen reden om te geloven dat dat voor IEDEREEN werkt.

Dit is dan ook de reden dat ik op mijn blog wel recepten deel ter inspiratie, maar ik niet in ga op hoe ‘gezond’ iets is of over mogelijke gezondheidsvoordelen ervan (laat staan dat ik adviezen ga geven om gewicht te verliezen of iets te genezen). Natuurlijk heeft iedereen tips (vanuit zijn/haar eigen ervaring), maar als WO’er hecht ik belang aan wetenschap. En de wetenschappelijke artikelen in duiken, dat doet niet iedereen (of eigenlijk slechts een héél klein gedeelte van de mensen). Het zijn in ieder geval niet altijd de hobbyisten waar ik nu naar verwijs. En hobbyisten kunnen veel volgers hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze veel verstand van zaken hebben.

Goed, hier word ik niet wijzer van Lisa.
I know.

Ik maak me nu alsnog een beetje schuldig aan bovenstaande, maar ik verwijs je voor het opdoen van kennis over afvallen, gezondheid en sporten graag naar een aantal sites die ik persoonlijk zeer betrouwbaar vind. En als je goed hebt opgelet denk je nu: Ho even, dat bepaal ik zelf. Heel goed ;). De content op deze blogs of sites worden namelijk geschreven door mensen die wetenschappelijke onderbouwingen hebben voor de gedeelde informatie en/of kennis (en vaak ook qua opleiding en praktijk achtergrond kennis hebben over de onderwerpen of vakgebieden). Wellicht wordt je daar wél wijzer van.

Alles over voeding:

www.iamafoodie.nl

Alles over sport en voeding:

www.personalbodyplan.nl

www.guydroog.nl

www.fitzonderfabels.nl

Conclusie van het verhaal: geloof niet alles wat je leest / hoort, en zoek (zelf!) goede bronnen op als je daar behoefte aan hebt. Daarnaast: voeding en sport zijn wetenschappen in ontwikkeling. Er komt altijd nieuwe informatie over deze onderwerpen in de wereld, dat kan je beter accepteren (én waarderen).

Liefs van Lisa

p.s. kleine note: om het nog wat gecompliceerder te maken… dat iets wetenschappelijk onderzocht is betekent ook ZEKER niet dat iets dus waar/niet waar is. Ook ‘wetenschappelijk’ is inmiddels een goede promotie term. Daarnaast moet je ook rekening houden met andere zaken (waaronder door wie het onderzoek is uitgevoerd, of in opdracht van wie, wie de doelgroep/steekproef is, hoe groot het onderzoek is, of cijfers wel goed zijn geïnterpreteerd, wie de beoordelaars zijn, wat de relatie is tussen deze mensen…..) laat staan of het vervolgens ook voor jou toegepast kan worden. Goed daar kan ik nog een heel ander artikel aan wijden, maar dan dwaal ik een beetje af.

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Een reactie op “Professionele hobbyisten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s