Veel van mijn vrienden zie ik lichtelijk struggelen in het waarderen en leuk vinden van hun werk. En daarom eigenlijk werken überhaupt. Zijn we nou allemaal zo ontzettend ingewikkeld en moeilijk aan het doen – ik zie onze ouders hard ja knikken – of is er een reden waarom we massaal burn-outs krijgen, overspannen raken of na een jaar alweer naar een andere werkgever (willen) hoppen?

Economie is, zeg maar, helemaal mijn ding. Of toch niet? 

De meeste carrières en gekozen beroepen zijn over het algemeen een logische doorloop van je (voor)opleiding. Zo heb ik op de middelbare school het profiel Economie & Maatschappij (E&M) gekozen. Waarom ik dat destijds koos? Cultuur & Maatschappij was voor meisjes die van knutselen houden en technisch/scheikundig was ik zeker niet onderlegd. Ik had niet echt een passie voor wiskunde en economie – sterker nog – helemaal niet. Maar goed die keuze moest toch gemaakt worden, en dus koos ik. Heel wat economie bijlesjes later haalde ik netjes in 6 jaar mijn diploma. Vervolgens besloot ik te kiezen voor de opleiding bedrijfswetenschappen (een logische keuze gezien het profiel) en daar kon ik vast een ”goede baan” mee krijgen. Ik was 17 toen ik mijn studie koos én begon. Ik twijfelde destijds om te kiezen voor een studie in de richting: PABO/onderwijs, voeding & diëtiek, sociologie… Maar ja dat was HBO en dat was ‘zonde van mijn diploma.’ Bedrijfskunde it was, en ik knalde alle vakken over economie, wiskunde en boekhouden er door heen. Opgeven was geen optie, dus ik moest en zou dat diploma halen. En dat deed ik ook, want als ik iets wil dan werk ik er hard voor en haal ik het. Maar ik schoot hier – nu ik er op terug kan kijken – totaal mijn doel voorbij. Mijn doel was namelijk een diploma halen, en niet per se mij verdiepen in een vakgebied dat ik interessant vind. En dat laatste zou natuurlijk je doel moeten zijn van een studie… Goed, niet alleen maar slechte dingen, ik ben mega leergierig dus ik heb veel interessante dingen geleerd (vakken zoals organisatiegedrag & filosofie trokken zeker mijn aandacht en ik kon én kan in elk vak wel iets waardevols vinden). Laat ik ook zeker niet klagen over een bedrijfskunde diploma, want dat is natuurlijk een mooie diploma;) en ook dit alles valt wel bij elkaar.

Hé, ik ben een mensen-mens

Goed, na een marketing stage bij het bedrijf waar ik dacht zo graag te willen werken kon ik het niet langer ontkennen: dit is helemaal niet wat ik wil. Maar waar ligt mijn interesse dan wel? Bij gedrag en ontwikkeling van mensen: misschien meer bij HRM, sociologie, psychologie. Dus ik draaide voor mijn master de koers iets bij, ik koos een master in organisatiegedrag en verandermanagement. Daar werden de vakken véél interessanter, en ondanks een bijna fulltime bestuursjaar (én dus vrij weinig studie uurtjes) knalde mijn cijfers ook ook omhoog. Dit vond ik wél leuk en dat was dus aan alles te zien.

De essentie van het verhaal is dus dat ik vooral verstandige keuzes wil maken met een oog op de toekomst. Niet zo gek – en het bewijs dat ik ontzettend goed heb opgelet op school – want dat is immers wat je elke dag leert. Maar dit kan ook wel eens belemmerend zijn in het vinden van een (leuke) baan. Want ja, we richten ons op het behalen van een diploma, of het behalen van een tof traineeship of goed betaalde job, terwijl – zeker in de beginfase van je carrière – het doel wellicht veel meer moet liggen op er achter komen wie je bent, waar je waardes en talenten liggen en op basis van die kennis een bedrijf vinden (of creëren) die dat beaamt.

Zelfkennis dus. En dat vak waren ze even vergeten op school.

In plaats van te argumenteren waarom jij voldoet aan een bepaald profiel, of waarom jij bij een bepaald bedrijf past, kan het je heel erg helpen om eerst eens te kijken naar wie jij bent. En nee, dat gaat niet over jouw vorige banen, dat gaat ook niet over je opleiding, dat gaat ook niet over waar jij jezelf over 5 jaar ziet. Dat gaat over wie jij bent, zonder je C.V. Waar krijg je energie van bijvoorbeeld? Wie is jouw held en waarom inspireert die persoon jou? En…

IMG_0024

Wat zijn mijn kernwaardes?

Ik begin zaterdag aan een (coaching)programma waar ik mijn kernwaardes nog eens uitgebreider op een rijtje ga zetten. Kernwaardes zijn diep gewortelde overtuigingen die voor jou belangrijk zijn. Dat op een rijtje zetten kost je even tijd, maar dat is dus investeren in jezelf en in een goede basis voor je toekomst. Ik schreef onlangs eens een aantal kernwaarden / kern (werk)woorden op. En daaruit koos ik nog eens de – voor mij – belangrijkste. Daar komt bijvoorbeeld het volgende uit: groei/liefde bevorderen & geluk bevorderen/ontwikkelen en uit het coaching gedeelte kwamen de kernwoorden verbinding, ontwikkeling, authenticiteit & veiligheid. En dan kom ik dus weer uit op iets wat ik een paar jaar geleden (onbewust/bewust) al wist.

Let’s do what we love, and do a lot of it. – Marc Jacobs

Yes, iets doen waar je van houdt! Op dit moment heb ik even geen baan. Ik ga eerst nog uitgebreider onderzoeken wie ik ben en wat ik belangrijk vind (vrijheid, tijd om ’s ochtends te sporten, in het weekend eens een paar uur te werken, meerdere samenwerkingen, etc.) en daarna waar dat goed tot z’n recht komt. Want daar kan ik echt een verschil maken:) Ik neem dus enige tijd voor reflectie die ik nog niet eerder genomen heb. Ik ben er van overtuigd dat je als je weet wie je bent – en daarmee dus ook wat je kunt betekenen – dat je veel beter in staat bent een fijne baan te vinden (of te creëren) en in te vullen.. Dan bén je namelijk jezelf – noem het de functie – in plaats van een functie te ‘hebben’. Hoe fijn is dat!

Liefs van Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

2 reacties op “Het belangrijkste vak

  1. Wat een pakkende blog Lisa!! Ik denk dat je al heel goed weet wie je bent en wat je wilt. Nu vooral uitzoeken hoe je voor jezelf dat pad creëert om te doen wat je het beste kan en wat je gelukkig maakt! Althans zo reflecteren ik met jouw blog op mezelf. En super goed en fijn dat je nu lekker even een vakantie met jezelf gaat vieren!! Liefs, Eline

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s