Zondag is voor mij standaard soep dag, en vandaag maakte ik deze super lekkere (vegan) harira. Harira is van origine een Marokkaanse soep met een basis van tomaat en kruiden zoals kurkuma, komijn, kaneel en gember. Ik hou ontzettend veel van de kruiden die in dit soort gerechten traditioneel worden gebruikt. De smaken die ze geven, de geneeskundige kracht die sommige kruiden krijgen toegediend en natuurlijk – bij verse kruiden – de kleuren. Kruiden maken van elke soep een rijke smaaksensatie.

Ik koos voor een soep met een kleine lisa-touch; namelijk door pompoen toe te voegen. Het idee hiervoor heb ik vriendelijk geleend van een soepje dat ook bij SLA op de menukaart staat. De ingrediëntenlijst is dit keer wel ietsje langer dan bij mijn andere receptjes, maar het is absoluut de moeite waard om deze soep te maken! Zeker als je veel van de Indische / Thaise / Marokkaanse / Surinaamse keuken houdt zijn de kruiden ook bij andere gerechten heel erg bruikbaar. Dit is een flinke pan soep, dus perfect om te delen (mijn mannelijke roomies vinden dit absoluut niet vervelend) of natuurlijk handig om te bewaren voor de dag(en) erna.

DSC_0055

Ingrediënten | voor 4 grote kommen soep

  • 250 gram pompoen
  • 100 gram rode linzen (ongekookt)
  • 1 wortel (circa 100 gram)
  • 400 gram tomaten of tomatenblokjes uit blik
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groente bouillon blokjes (+ 1000 ml water)
  • 150 gram gekookte zwarte bonen*
  • 150 gram gekookte kikkererwten
  • 1/2 rode peper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel ras al hanout
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • verse koriander

* in plaats van 15o gram kikkererwten kan je ook 300 gram kikkererwten gebruiken en de zwarte bonen weg laten.

DSC_0043

En je maakt de soep als volgt..

  1. Verhit de olie in de soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg na een minuutje de bleekselderij en wortel toe, en bak het geheel voor ongeveer 5 minuten. Roer goed door om te voorkomen dat het aanbrandt.
  2. Voeg de specerijen toe en roer goed door.
  3. Wanneer de specerijen goed geuren voeg je de tomaten toe. Kook 900 ml water en voeg deze aan het geheel toe samen met de bouillon blokjes.
  4. Voeg de linzen en pompoen toe en kook dit voor 15 minuutjes op een laag vuurtje totdat de linzen en pompoen gaar zijn gekookt.
  5. Voeg tot slot de gekookte zwarte bonen en kikkererwten toe.
  6. Serveer de soep met verse koriander.

Mocht je dit soepje maken laat me dan zeker even weten wat je er van vond! Fijne zondag en veel liefs,

Lisa

 

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s