Als je wel eens receptjes opzoekt, of foodblogs volgt, heb je ze vast niet gemist: bliss-balls, dadel balletjes of heuse ‘energiestoten’. Nou ben ik best wel fan van dit soort maaksels, omdat ze lekker eenvoudig zijn en ik vrijwel altijd dadels in huis heb (en het een lekker zoet hapje is). Maar ik moet echt even gal spuien over de naam ”bliss balls”. Van die term krijg ik echt rillingen over mijn rug. Bij dat soort woorden denk ik eerder aan iets wat je in je doos stopt en dat trilt (misschien is dat mijn dirty mind en niet de slecht bedachte naam), maar in ieder geval niet aan iets dat je in je mond stopt. De term ‘energieballen’ (of energiestoot, really?) lijkt dan meer gepast, maar dan kunnen we alles wel een energiebal noemen (een gehaktbal bijvoorbeeld), want is energie leveren niet de basic reden waarom we eten? Ik weet niet wie dit bedacht heeft (en waarom mensen het overnemen), maar ik begrijp het niet helemaal. 

Ik noem dit dus: dadel balletjes of dadel truffels (door het laagje cacao). Omdat deze dadel snacks vaak gepromoot worden als ”’healthy snack” heb ik er voor de verandering eens voedingswaarden bij geplaatst. Enfin, tijd voor het receptje.

DSC_0045
DSC_0046

Ingrediënten voor 15 dadel truffels

  • 200 gram zachte dadels
  • 30 gram walnoten (ongezouten)*
  • 15 gram havermout
  • 1 eetlepel (rauwe) cacao + extra om de balletjes in te rollen (if you like..)
  • snuf zout

* eventueel extra walnoten (+/- 50 gram) kan uiteraard ook (nog meer energie hehe)

Overige benodigdheden: keukenmachine (of wees heel creatief met snij en sla werk en kneed ze in elkaar)

DSC_0022

DSC_0025

En je maakt ze als volgt…

Ontpit de zachte dadels en doe deze tezamen met de walnoten, havermout en cacao in de keukenmachine. Mix een paar keer totdat je een bal hebt waarvan de ingrediënten goed door elkaar gemixt zijn (zie foto’s hierboven). Maak van deze bal 15 kleine balletjes door ze tussen je handen te rollen en leg op een bordje (of in een klein papieren bakvormpje).

Als je ze allemaal gerold hebt kan je nog eens door de cacao rollen (let op: dit is wel écht voor choco liefhebbers) laat het balletje daarna een paar keer zachtjes op een ander bordje vallen zodat de losse cacao poeder er af valt.

Zet voor een paar uurtjes afgedekt in de koelkast (uiteraard kan je ze ook gelijk eten, maar mijn ervaring leert dat ze na een paar uurtjes wat harder zijn).

Tip: een handje kokos flakes of pompoenpitten is hier ook lekker door.

DSC_0029

Goed en wat zit er in? Deze hebben de volgende voedingswaarden (per 1 stuk): 41 kcal | 3,22 gram koolhydraten, 0,87 gram eiwitten, 1,52 gram vet. Voeg je meer noten toe (zoals bij de standaard receptjes, dan wordt het eerder 80 kcal per balletje).  

Weet ge dat ook weer. En zoals mijn Belgische collega’s altijd zeiden: zaaaaaaaalig lekker ;)

Liefs van Lisa

 

 

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

2 reacties op “Dadel Truffels met Rauwe Cacao | Recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s