Noem het een typisch after-backpack verschijnsel of gewoon een prettig inzicht… ”Ja, druk” als antwoord op de vraag hoe het met je gaat vind ik niet zo best. Sterker nog, er verschijnen de laatste paar maanden genoeg artikelen over of we alsjeblieft kunnen stoppen met de Glorification of Busy. Ik vind druk bezig zijn hartstikke fijn. Maar constante druk voelen uiteraard niet. Een vriendinnetje van mij appte laatst dat ze echt (weer) veel langer weekend nodig had. Natuurlijk zit niet iedereen op een weder vraag te wachten, maar hij was in dit geval wel interessant: Heb je langer weekend nodig? Of eigenlijk gewoon minder week en dus minder drukte?  Je kan je vanuit je drukke bestaan wel naar een yogalesje haasten of uit een vergadering piepen ‘want je moet naar meditatie’ maar zet zoiets dan wel zoden aan de dijk? Even opladen zodat je de volgende dag weer kan knallen? Dat laatste werd onlangs aangekaart door de Correspondent, in iets wat ik een retegoed artikel vond over hoe je niet met je lichaam wil omgaan (lees je hier). Maar ja hoe doe je dat wel? Ik vind mezelf inmiddels ervaringsdeskundige (eentje die zelf ook nog genoeg te leren heeft, maar toch, ervaren) en daarom vandaag, wat advies van Lies.

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen

Soms hoor ik mensen zichzelf helemaal klem lullen om onder een afspraak uit te komen. Ik heb mezelf dit een stuk makkelijker gemaakt, en wel door gewoon eerlijk te zijn. Als ik iets heb afgesproken met iemand en ik heb daar later toch even geen zin meer in, of het lukt om welke reden dan ook niet, dan zeg ik dat gewoon. Dat klinkt heel simpel, en dat is het dus ook. 

”Ik heb vanavond echt even heel erg zin om gewoon thuis te zijn. Zullen we even reschedulen?” of ”Ik vind het eigenlijk wel fijn om even alleen te sporten, maar zullen we daarna een koffietje drinken?” 

Nee je stelt niemand teleur. Behalve misschien jezelf als je wél gaat. Wat wil jij wel, wat wil jij niet? Wat kan jij wel, wat kan jij niet? En, wat voelt goed voor jou? Door vaker nee te zeggen en gewoon eerlijk te zijn blijf ik mijn leuke blije zelf. Wel een belangrijke note bij dit adviesje: te moe zijn om uit te gaan en om andere mensen te ontmoeten is vaak juist het teken dat lachen en praten met vrienden precies is wat je nodig hebt om te ontspannen.

Maak keuzes

Ook de NRC kaartte het al aan. Wie minder druk wil zijn moet harde keuzes maken. Klinkt tegenstrijdig? Het is misschien zo moeilijk als je het maakt, maar uit ervaring kan ik zeggen dat ik het bijvoorbeeld niet heel makkelijk vond om m’n ambitieuze job en carrière plannen (even) opzij te zetten terwijl al mijn vrienden hun mails afsluiten met ‘young professional’ en weer een hippe borrel op de zuidas afrennen op vrijdag middag. Hoi eigen verwachtingen. Maar hé daar staat tegenover dat ik door deze keuze wel meer tijd heb voor mezelf en ruimte creëer om te doen wat ik echt leuk vind (grow some balls, mijn projectje anno 2016). Het is maar wat JIJ meer waard vind, en JIJ maakt die keuze.

Conclusie van dit schrijfseltje: je kunt wel meer rust in je leven brengen, maar soms is het beter de vraag (werk, sport, vriendjes, vrijwilligen, feestjes) omlaag te brengen. En dat laatste is mijn inziens (veelal) een grotere uitdaging, doch veel effectiever, dan het eerste.

Liefs van Lisa

p.s. nog een artikeltje van het NRC waarop de titel van dit schrijfseltje is gebaseerd:  ”Alleen sukkels hebben het druk.”

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s