”Er is een ontwikkeling gaande als het gaat om het schoonheidsideaal van de man. De sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en mannen zijn bezig een goed lichaam te kweken. Zonder goed lichaam ben je geen goede man.” Met dit uitgangspunt gaat Filemon 5 maanden trainen om een – zoals hij noemt – killerbody te krijgen. Interessant, want het is mij ook niet ontgaan… Zo’n sixpack is tegenwoordig wel weer een heel hip exemplaar geworden. Eentje die ook op Instagram trots mag worden gepresenteerd. Ik vind het goed om hier bij stil te staan, want ik sta zelf ook zo’n 3 a 4 keer in de sportschool (where did that come from?). En dat is echt niet alleen omdat ik het zo gezellig vind om tussen een stel pompende gasten te staan. Aan de andere kant weet ik al lang dat het slechts gaat om wat strakke buikjes en leuke lichaampjes. Maar met deze hobbies (en mijn nieuwe projectje) werd ik getipt om het programma ‘Filemon staat strak’ te kijken (dat kijk je ook zonder TV hier terug). Wat ik daarvan heb geleerd over sporten en fysieke doelen behalen schreef ik eens op.

Esthetische doelen zijn niet alles

Een puur esthetisch (=fysiek/uiterlijk) doel is wellicht niet heel motiverend om op lange termijn te blijven sporten. Het is beter om een sport of bewegingsvorm te vinden die je zelf ook echt leuk vind om te doen. Als het doel puur esthetisch is, is het veel lastiger om het vol te houden. Sporten is meer dan calorieen verbranden of spieren opbouwen. Het zou ook heel ontspannend, vermakelijk, expressief, verkwikkend, etc. kunnen zijn. Dat is natuurlijk heel belangrijk om het op lange termijn te blijven doen.

Afbeelding25

Vooruitgang is meer dan een sixpack

Als je geen fysieke vooruitgang behaalt (centimeters, kilo’s, etc.), betekent dat niet dat je geen ‘vooruitgang’ behaald hebt.  Misschien ben je wel heel anders over jezelf gaan denken? Misschien heb je onbewust al positieve veranderingen gemaakt? Nieuwe gewoontes gecreëerd? Lang niet alle vooruitgang is fysiek. Leerde ik dat van kijken naar Filemon, of leerde ik dat van deze lieve dame?

filemon_staat_strak_carousel_medium-1457524451

Positieve doelen helpen je (positief) vooruit 

”Hoe langer ik er naar kijk hoe misselijker ik er van word.” Aldus de trainer. En daar staat Filemon dan in zijn Bjorn Borg onderbroekje voor de spiegel… ”Ik vind het helemaal niet leuk meer.” Nope, dat zou ik ook niet vinden. Dit soort conversaties met jezelf kan je beter niet aangaan als je zelf je lichaam wilt trainen en/of ontwikkelen. Je bent waarschijnlijk meer gebaat bij positieve zelf praat. Niet in de zin van lekker op de bank liggen en verder dromen over hoe het allemaal had kunnen gaan vandaag (sporten, goed eten…) want je hebt al zo’n zware dag gehad. Maar wel:

Hé oke lekker ding, jouw lichaam verdient positieve aandacht en wel in de vorm van inspanning (sport), ontspanning (rust) en goed voer. 

Zoek wat werkt voor jou

Als ik iets geleerd heb van boeken, artikelen en schrijfseltjes lezen over voeding én ook bijvoorbeeld deze uitzending, dan is het wel het volgende. Niemand is het echt met elkaar eens. Voeding en sport zijn wetenschappen in ontwikkeling. Ik ben geen voeding (of bewegings-) wetenschapper, dus laat ik ook niet proberen dat wél te zijn (ik bedoel, ik ben toch Rens Kroes niet). Zelfs de mensen die dit wel zijn, zijn het niet met elkaar eens. Dus ik laat informatie op me af komen, probeer verschillende dingen op basis van die inzichten, en mijn eigen verstand, en zie wat voor mij het beste werkt. Er zijn een aantal grote lijnen als houvast (zoals de energiebalans, hier lees je meer) maar verder kan je doen wat werkt voor jou. Allergieën, intolerantie, voorkeuren, wensen.. In principe kan veel, dus kijk wat werkt voor jou en geef jezelf tijd om daar achter te komen.

Liefs!

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s