Hoewel we ons dagelijks richten op het aanboren van nieuwe kennis, vaardigheden en relaties, richten we ons zelden op de relatie en gesprekken die we hebben met ons Zelf. En ik realiseer me de laatste tijd steeds vaker; daar is, en begint, het eigenlijk allemaal. Wanneer we ons focussen op het verkrijgen van nieuwe vaardigheden, relaties, banen en grote spierballen in de gym dan kijken we met een vrij maakbare en het-moet-beter blik naar ons zelf. Voor de meeste mensen is het een grote uitdaging om te geloven dat ze NU waardevol, leuk en geliefd zijn. Dat het nu al goed is. Zonder daarvoor eerst aan al die randvoorwaarden, die we zelf hebben opgesteld, te hoeven voldoen. Maar voor een echt gelukkig leven hoef je niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Dat begint met het lief hebben van dit moment. En jezelf in dit moment. En daarom wijd ik vandaag een schrijfseltje aan mijn persoonlijke lijstje met liefs voor jezelf.

Luister naar het fluisteren van je lichaam

Meer liefs voor jezelf begint bij het luisteren naar je lichaam. En om beter naar je lichaam te luisteren is het fijn jezelf heel regelmatig af te vragen hoe je, je op dit moment voelt. Zonder oordeel van de status waarop je in dat moment verkeerd. Een vraag die daarbij voor mij behulpzaam is: Waar heeft mijn lichaam behoefte aan?  en daar naar te luisteren. Hoe je je wilt voelen staat boven hoe je agenda er uit ziet.

Dit is een daily practice. Het is wanneer je wakker wordt jezelf afvragen hoe je je wilt voelen vandaag in plaats van wat je moet doen vandaag. Beide zijn belangrijk, maar wat is je prioriteit? Ik wil me vandaag helder aanwezig voelen. Rustig. Liefdevol. Hoe ziet je dag er dan idealiter uit? Wat voelt goed? Vanaf die dagelijkse inzichten kan je bouwen aan je dag. 

Vertrouw op jezelf en de keuzes die je maakt(e) 

Liefde voor jezelf begint bij inzien dat de waarheid is wat die is en dat er geen foute keuzes zijn (lees: ”had ik het maar anders gedaan…”). Want welke keuze je ook maakt, jij bent er zelf bij. En je kan op jezelf vertrouwen dat de keuze die je op een moment gemaakt hebt de goede is geweest, want het bracht je waar je nu bent en met de inzichten en wijsheden die je nu hebt.

Respecteer en ken je eigen-waarde(n)

Liefs voor jezelf begint met respecteren wie je bent (je kwaliteiten en valkuilen) en wat belangrijk is voor jou (je waarden). Dat vraagt om veel reflectie en zelfkennis, want wat is eigenlijk belangrijk voor jou? Voor jouw lichaam? Het stemmetje in je hoofd (ego) dat zegt dat je leuker, beter en sterker moet zijn voordat je goed genoeg bent mag er ook zijn, maar je hoeft die niet te geloven en er al helemaal niet naar te luisteren. Vraag jezelf ook eens af hoe je je voelt en jezelf en anderen behandeld als je dat allemaal serieus neemt.

Liefde en een beetje chillen was prioriteit. Niet meer, beter, sneller.

Liefs in OVERVLOED

Liefde voor jezelf is leven vanuit overvloed. Weten dat hoeveel liefde je ook geeft en deelt, het nooit op kan raken. Want liefde is geen rekensom; ik geef je 2 en nu wil ik 2 terug. En als je mij nu geen liefde/aandacht terug geeft sta ik 2 in de min. Je BENT liefde in overvloed. Wetend dat liefde voor jezelf ook betekent dat je, je eigen grenzen respecteert en dat nee zeggen daar ook bij hoort.

Liefde, aandacht en compassie dus. Vanaf daar komt alles vanzelf. Van-zelf. Daily practice. Daily priority.

In liefs,

Lisa

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s