Veranderen, verbeteren, groeien, gelukkiger worden. Dat is wat ik wil en met mij genoeg anderen. Want draait het leven niet om leren, ontwikkelen, groeien, genieten? Maar daarin zijn we allemaal heel erg bang voor moeilijke emoties. We willen allemaal graag een lijstje met snelle en gemakkelijke ‘tips om gelukkig te zijn’ of even iemand die zegt ‘het komt wel goed’. Zo simpel is alleen niet altijd. Dagelijks projecteren we al onze verleden ervaringen op wat er nu in ons leven gebeurd. We zien niet met onze ogen, maar met ons hart. Met wat ons hart heeft meegemaakt, want dat bracht ons ervaringen, ervaringen brachten ons gedachten. We zien via die ervaringen en die leveren ons weer nieuwe gedachten – en daarmee gevoelens – op. Dit maakt je de persoon die je ‘bent’.

Je bent wie je bent. Of toch niet? 

Ik zet ‘bent’ tussen haakjes, want je bent gemaakt. En wie je bent veranderd. Of kan veranderen, als je dat wil. Hoe je bent als persoon, wat je denkt, spreekt en doet is ”geprogrammeerd”. Dat programmeren begint als je 1,5 bent en bewust gaat denken. Er ontstaat een IK. De programmeur van die IK zijn je ouders. De mensen in je omgeving (je juf, je vriendjes). De gebeurtenissen die je hebben gevormd (onbewust en bewust). Al die gebeurtenissen en mensen maken hoe jij bent de dag van vandaag. Dit maakt waar je bang voor bent, en wat voor jou belangrijk is. Wat goed is en fout. Wat mag en hoort. Dit maakt jouw zelf-beeld. Met deze kennis ben ik die programmeur nu zelf.

Staat iets – altijd in je zelf – je in de weg? Dan kan je jezelf hierin herprogrammeren. Wat ben je over jezelf gaan geloven? En keer dat eens om. Elke dag. Opnieuw. Dat is allemaal niet zo snel en simpel te doen. En zeker niet even 1,2,3 met een verhaaltje op je scherm of aan een ander uit te leggen (lees: ‘3 tips om nu meer gelukkig te zijn’). Want je gaat van kijken naar je omgeving, je gedrag, naar je gedachten/overtuigingen en naar je door jouw gecreëerde identiteit. Graven dus, verdiepen.

Als je werkelijk meer zinvol wil leven, moedig, gelukkig en in verbinding, dan kost het tijd om te verdiepen (praten, schrijven, reflecteren) op de dingen die je daartoe in de weg staan.

Waar je gaat (relatie, werk, ander land), je neemt jezelf altijd mee. Ga maar eens voelen en schrijven in openheid naar jezelf, zonder oordeel. Hoe en wie wil je diep van binnen het liefste zijn? En wie eigenlijk helemaal niet?

In liefs,

Lisa

 

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s