Let’s have some honest talk. Waarom is het soms lastig om eerlijk te zijn of om na te leven wat je gezegd of beloofd hebt? Naar mijn idee omdat je in sommige situaties niet doet, wat je zelf belangrijk of van waarde vindt. En daarin wel probeert tegemoet te komen aan wat jij denkt dat iemand anders belangrijk vindt. Je beloftes kunnen waarmaken en durven uit spreken wat jij wil komt allemaal voort uit weten wat je zelf belangrijk vindt en daar volledige verantwoordelijkheid over (durven!!) nemen. En met die verantwoordelijkheid bedoel ik het helder kunnen zien en verwoorden naar jezelf.

Wat jij wil – of je dat zelf nou ‘goed’, ‘fout’, ‘aardig’, ‘mag eigenlijk niet’ of whatever wilt labelen – dat maakt niet uit. Wat wel uit maakt is dat je het naar jezelf durft uit te spreken en vervolgens ook naar een ander die daar mee te maken heeft.

Vanochtend heb ik bijvoorbeeld besloten – een voor mij moeilijk besluit – om een nieuwe opdracht voor een organisatie waarmee ik samenwerk toch niet aan te nemen. Hoewel ik in eerste instantie helemaal werd meegesleept door het enthousiasme en de lof die ik kreeg over mijn vorige werkzaamheden realiseerde ik me dat ik me toch vrij opgejaagd en onrustig voelde (note: je dubbele gevoelssprieten zijn heel erg belangrijk). Uhm, whatupp Lies?

Mijn motivatie kwam voornamelijk vanuit mijn behoefte iemand anders uit de brand te willen helpen en ook om aan verwachtingen die zij van mij hadden (en ik dus feitelijk van mezelf had) te voldoen. Maar na korte eerlijke reflectie (hoe voelt dit nou?) bleek dat dit project eigenlijk helemaal niet mijn focus heeft op dit moment. En dan is het heel verstandig, voor jezelf en alle anderen, dat je dit uit spreekt.

Dit voorkomt mij – en hen – in dit geval een hoop ellende waarin zij achter mijn kont aan moeten rennen om mij te motiveren en ik mezelf steeds moet dwingen om achter dingen aan te gaan waarvan ik geen idee van heb hoe ik ze moet en wil aanpakken. Om vervolgens, in de meest ongunstige situatie, nog even een potje te klagen over hoe vervelend (deze totaal door mij zelf aangepakte) drukte is…..

Vanuit eerlijk zijn naar jezelf, kan je eerlijk zijn naar de ander.

Gouden coach tip daarin is dus: niet voor anderen denken. Je snapt wel dat dit in ALLE relaties waardevol is. En dat is niet onaardig. Je kan aan anderen denken, zonder voor ze te denken.Nu zie je ook het werk dat iemand nog te verrichten heeft die niet eerlijk/oprecht naar je is. Compassie is een antwoord daarop, je eigen grenzen aangeven ook.

Veel liefs,

Lies

Advertenties
Gepost door:Liefs van Lisa

deelt elke dag liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s